Novi Sad: „Zamirisalo“ 500.000 evra iz Singapura

Bez autora
May 24 2011

Singapurska kompanija „VK aromatiks internacional“ će, u fabrici u Novom Sadu, u čiju izgradnju i opremanje je dosad uložila 500.000 evra, u junu početi proizvodnju i isporuku aroma za prehrambenu industriju, jedinu te vrste u jugoistočnoj Evropi. Ova investicija omogućiće da se iz Srbije izvoze svetski poznate arome, pre svega na tržište zemlje CEFTA sporazuma, a takođe i u Rusiju, sa kojom Srbija ima potpisan sporazum o slobodnoj, bescarinskoj trgovini. Uz to, u fabrici će biti otvoreno i najmanje 15 novih radnih mesta. Viktor Koh izgradio je međunarodnu kompaniju sa sedištem u Singapuru, a odlučio je da kod nas ulaže pre svega zbog značaja Srbije i njenog centralnog mesta u ovom regionu. Kao važan deo svoje odluke da ulaže kapital u našoj zemlji, Koh, koji je diplomirao hemiju u Australiji, ističe i mogućnost nabavke većine sirovina neophodnih za proizvodnju aroma, direktno u Srbiji, od domaćih dobavljača.

Novi Sad: „Zamirisalo“ 500.000 evra iz SingapuraSingapurska kompanija „VK aromatiks internacional“ će, u fabrici u Novom Sadu, u čiju izgradnju i opremanje je dosad uložila 500.000 evra, u junu početi proizvodnju i isporuku aroma za prehrambenu industriju, jedinu te vrste u jugoistočnoj Evropi.

Ova investicija, kako najavljuje Miroslav Delić, suvlasnik fabrike u Novom Sadu, omogućiće da se iz Srbije izvoze svetski poznate arome, pre svega na tržište zemlje CEFTA sporazuma, a takođe i u Rusiju, sa kojom Srbija ima potpisan sporazum o slobodnoj, bescarinskoj trgovini. Uz to, u fabrici će biti otvoreno i najmanje 15 novih radnih mesta.

- Viktor Koh, moj partner, izgradio je međunarodnu kompaniju sa sedištem u Singapuru, a odlučio je da kod nas ulaže pre svega zbog značaja Srbije i njenog centralnog mesta u ovom regionu - ističe Delić.

- Mi smo, tako, praktično, uz fabrike u Aziji i Australiji, postali jedina njegova fabrika u Evropi.

Kao važan deo svoje odluke da ulaže kapital u našoj zemlji, Koh, koji je diplomirao hemiju u Australiji, ističe i mogućnost nabavke većine sirovina neophodnih za proizvodnju aroma, direktno u Srbiji, od domaćih dobavljača.

- Naravno da je na moju odluku najviše uticao Delić - kaže Koh.

- On je direktor i suvlasnik kompanije za Srbiju i uživa moje apsolutno poverenje.

Delić se, inače, u Srbiju vratio iz Australije, posle četiri decenije, i sa Kohom je pre dve godine otvorio preduzeće.

- Do sada smo ostvarili dobre rezultate, ali, mogućnosti za razvoj poslovanja i izvoza još ima - kaže Delić.

- Poseban cilj nam je Rusija, pa smo upravo zbog toga i ušli u ovu investiciju.

Posebna pogodnost, koju nosi izgradnja fabrike u Srbiji je i to, što će kupci, naručene arome, moći odmah da dobiju, ne čekajući na duge rokove isporuke i uvoza od drugih proizvođača.

- Poslovaćemo pod sloganom „Prave arome za ceo svet“ - kaže Delić.

- Proizvodićemo tečne i praškaste arome za konditorsku i pekarsku industriju, kao i za mlekarsku, mesnu i industriju napitaka, uz aromatične voćne i biljne mirise.

700 aroma

„VK aromatiks Internacional“ proizvodi više od 700 vrsta prehrambenih i drugih aroma, od kojih je čak 70 vrsta vanile. Oko 10 procenata ukupne proizvodnje predstavljaju prirodne arome, ali će ih, kako najavljuju, uskoro biti znatno više, jer je to svetski trend.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik